9 feb - Nyhet

Streetdanceworkshop med Niki Tsappos – första kvinnliga världsmästaren i Hip Hop

Den 6 februari hölls en streetdanceworkshop med världsmästaren i Hip Hop, Niki Tsappos i Fryshusets lokaler i Malmö. Initiativtagare till workshopen var Emmy Jacobsson som ville ge tjejer en chans att bli inspirerade av Niki som är den första kvinnliga vinnaren i tävlingen Juste Debout tillsammans med Martha Nabwire.

Malmö Dance Week startade fredag den 2 februari och ett flertal pop-up events och workshops har under veckan ägt rum runt om i Malmö.

Streetworkshopen som hölls under tisdagen var ett ungdomsdrivet initiativ med syfte att peppa och inspirera tjejer. Efter workshopen hölls ett samtal med Niki som fick dela med sig av sina erfarenheter och värderingar.

 

Streetdancekulturen är som resten av samhället i behov att ifrågasätta normer och konventioner som råder speciellt kring jämställdhet. Men det är en plats där kvinnor och män tävlar på samma villkor och där kvalitéer och egenskaper inte värderas olika beroende på om de är ”manliga” eller ”kvinnliga” i samma utsträckning som i många delar av samhället säger Emmy.

Foto: Hussein El-alawi


Pixie Peterson och hennes mamma Malin Peterson var först på plats av alla i foajén till Fryshuset på Sofielundsvägen.

Dansen har alltid gjort mig glad. Om jag är ledsen eller deppig ställer jag mig bara upp och dansar säger Pixie

Alla deltagare som var med på workshopen fick även en biljett för att gå på Juste Debout Nordic under helgen.

Onsdag 7 februari visades dokumentären ”Martha & Niki” på Moderna Museet. En guldbaggebelönad film om de svenska dansarna Niki Tsappos och Martha Nabwire som vann Juste Debout i Paris 2010 och blev historiens första kvinnliga världsmästare i hiphop.


Trailern till filmen ”Martha & Niki”

Under Juste Debout Nordic kommer Niki att vara en av konferenciererna.

Juste Debout är en tävling som kan liknas vid världsmästerskapen i Streetdance. Under tre månader hålls uttagningar runt om i världen där vinnarna i de olika kategorierna går vidare till finalen i Paris som hålls på arenan Bercy, en arena som tar ni 18 000 personer och där tävlingen även sänds på tv. Juste Debout betyder stående dans och tävlingen innehåller kategorierna hiphop, house, locking, popping och experimental. Det är en tävling i freestyle/improviserad dans, där de tävlande inte vet vilken musik de kommer att få eller vilken motståndare de kommer att möta. Under helgen hålls de Nordiska uttagningarna i Malmö på Moriskan.

Läs mer om eventet på: justedeboutnordic.com