18 Dec - Nyhet

Identitetskris – en plattform om unga, för unga, skapad av unga

IDENTITETSKRIS är en plattform skapad av sjuttonåriga Agnes Nebrelius. Det är en hemsida med inlägg som publiceras av unga, riktade till unga. Tanken med hemsidan är att unga ska få chansen att bidra med sina texter, sin poesi, sina fotografier eller annan typ av konst i en online-tidning och därmed få sina verk publicerade. Andra unga runt om i Sverige får även chansen att inspireras eller lära sig nya saker av inläggen.

Utifrån Agnes egna behov och saknad efter en plattform där hon själv kunde uttrycka sig kom idén till att skapa en kreativ plattform för sig själv och andra unga. En plattform av unga, för unga att visa upp och inspireras av egenskapade grejer.

Jag tänkte på det och insåg hur sorgligt det var, att jag var så rädd för att visa upp mig och ta plats. Jag har i flera år varit enormt intresserad av ungdomar och ungdomskultur, och började, som så många gånger tidigare, tänka på hur underskattade många unga är i dagens samhälle. Jag tänkte på alla unga jag känner som tar fantastiska fotografier, eller skriver jättefina dikter, men aldrig får utrymme eller uppmuntran att visa upp sig säger Agnes. 

Unga får skicka in egna bidrag till sidan och tillsammans så skapas IK-ZINE, en onlinetidning där namnet kommer från ordet IdentitetsKris och från ordet magazine.

 

 

Jag visste direkt att den skulle heta IDENTITETSKRIS. Samma vecka skrev jag det ordet på alla mina böcker. Ordet betydde helt plötsligt mer för mig än vad det tidigare gjort, det kändes som ett perfekt samlingsnamn för ungdomar säger Agnes. 

IK-Zine består bland annat av skannade bilder på klotter och kladd som unga ritat i sina kollegieblock under lektionstid. Tanken med plattformen är att allting bakom kulissernasåsom kodning till hemsidan också ska göras av unga.

Tillsammans med verksamheten M.A.D Collective som är Malmös nya mötesplats för kreativa ungdomar, skapade Agnes en workshop för andra unga, där de tillsammans skapade innehåll till tidningen.

Jag vet att bloggvärlden och youtubesverige och mycket liknande online styrs av unga, men ändå känner jag att många tonåringar runt om kring mig, så som vänner och klasskamrater – är väldigt kreativa på sin fritid men inser aldrig hur duktiga de faktiskt är och vågar inte alltid visa upp det de skapar. Därför ville jag, tillsammans med Fryshuset, hålla i en avslappnad workshop med massor av material och så kallade “prompts”, för att alla skulle få skapa precis vad de ville. Efteråt scannades allt och publicerades i ett inlägg på hemsidan.

 

 

Tanken är att fler workshops inom olika teman kommer att hållas.

Den första workshopen handlade om uppstart för plattformen och att skapa en gemenskap kring det kreativa. På sikt är även tanken att IK-Zine ska kunna publiceras som en fysisk tidning säger Agnes. 

Se video från workshopen:

Följ Agnes och Identitetskris resa:

 instagram.com/identitets.kris

 facebook.com/identitets.kris

https://www.identitetskris.com/