25 aug - Nyhet

Ungdomsdrivna event i hållbarhetens tecken

Under vecka 34 har ett flertal evenemang ägt rum i hållbarhetens-tecken. Genom ett samarbete med festivalen The Stockholm Act som arrangerades mellan 21-27 augusti runt om i Stockholm har unga från Fryshusets gått från idé till handling.

I juni månad, efter att skolorna hade stängt för sommaren, samlades ett tjugotal gymnasieelever från hela Stockholm på Fryshuset i Hammarby Sjöstad för att under tre veckor fokusera på de 17 globala målen. Under tre veckor jobbade de unga tillsammans med att ta fram idéer på hur de själva kunde bidra till en bättre värld. De fick även göra studiebesök hos stora aktörer som bland annat, Inicio (KTH), Energimyndigheten och Fortum som ville höra mer om hur unga tänker kring framtiden och hållbarhet.

Efter sommarjobbsperiodens slut så har fyra unga från Fryshusets Gymnasium arbetat vidare med idéerna som kom fram. Idéerna resulterade i en konsertkväll – en kick off inför skolstarten, som hölls under tisdagskvällen i Klubben. Med ett fullspäckat schema av lokala hiphop-artister på scen kom över 300 personer för att dansa och skratta tillsammans.


 

Under onsdagen hölls ett seminarium på Kulturhuset där Mattias Andersson, projektledare för ungdomsdrivet modererade. Tillsammans på scen var representanter från Energimyndigheten, Fortum, KTH och Fryshuset Gymnasium. De diskuterade energifrågan utifrån ett ungdomsperspektiv och visade även upp en cykel som Fryshuset sommarjobbare tillsammans byggt under ett studiebesök hos Inicio.

Hållbarhetsveckan avslutades under torsdagen med pop-up happenings på skolgården under lunchen. Eleverna fick testa på att spraya grafitti samt testa cykeln som sommarjobbarna byggt tillsammans med professor Mark.T Smith från KTH.Om The Stockholm Act
The Stockholm Act samlar människor från konst, vetenskap, politik och näringsliv för en veckolång festival för att utforska de steg vi behöver ta för att skapa en hållbar värld. Avsikten är att fördjupa och påskynda hållbar utveckling i linje med Agenda2030.