4 Jul - Nyhet

GBG Beatbox Battle – Sveriges första ungdomsdrivna Beatbox battle!

Den 21 april genomfördes det första ungdomsdrivna Beatbox Battle-eventet i Göteborg. Arrangemanget var ett samarbete mellan Fryshuset Göteborg, 1200 kvadrat (Essence hiphop café) och Danska beatboxföreningen. Idéen till eventet föddes när en grupp unga åkte till Köpenhamn för att besöka det danska mästerskapet i Beatbox.

Under resan knöts kontakter med de danska arrangörerna och deltagarna fick inspiration till sitt eget event. Efter den lyckade resan till Köpenhamn började den egna planeringen. Sex unga från Göteborg har under hela processen varit engagerade och planerat allt från sponsring till domare på plats.

 

Det har aldrig funnits en beatbox community i Sverige, men däremot har det funnits många ungdomar som beatboxat eller varit intresserade av beatbox. Jag har alltid haft idén inom mig att bygga beatbox Sverige, men jag har alltid varit ensam. Så när jag började på Fryshuset och FUSE och började vi tillsammans bygga ett beatbox nätverk säger Johannes Aira som är initiativtagare till projektet.

Eventet hölls tillsammans med Essence HipHop Café som under kvällen höll i en graffitiworkshop och ett Breakdance Battle innan kvällens huvudakt – Beatboxing Battle. Genom eventet har de unga arrangörerna skapat ett nätverk och en gemenskap för alla beatboxare i Sverige men även med kontakterna i Danmark. Målet är att kunna genomföra ett riktigt SM i Beatbox framöver.

I Beatboxtävlingen var det 8 stycken beatboxare som tävlade om förstapriset som inte bara var äran utan även en pokal, 1000 kr och kläder från märket Dedicated.

Genom tävlingen och eventet så fick de unga göra sina röster hörda genom att nå ut med sin passion.

Unga har många fler initiativ och idéer på gång, exempelvis en till beatbox battle, workshops och liknande uppträdanden, men framförallt som tidigare nämnts ett SM i beatbox. Efter eventet har banden mellan gamla, men även nya samarbetspartners blivit starka och alla är överens om kommande samarbeten. Utvecklingen inom den egna verksamheten har knutit banden starkare och vi fortsätter bolla idéer och planera framtiden för att nå ungas drömmar och mål säger Robinson, handledare Fryshuset Göteborg

Spana in vinnaren av Beatbox tävlingen: