20 Jun - Nyhet

Smygkonst – en bok om ungas skapande

Under vårterminen har niorna i Bild och Form på Fryshusets grundskola fått skapa sin egen tillvaro på skolan. De har skapat konstverk i olika storlekar, några mer och andra mindre synliga. Alla elever har haft möjlighet att ta sig an att dekorera skolan efter eget behag och lämna det spår efter sig de själva har velat.

Detta arbete har varit en del i att stärka de ungas tro på sig själva genom att de fått gått utanför ramarna och bryta normer.

När du påverkar din omgivning efter eget tycke känner du ökad trygghet, blir trevligare, mer respektfull och känner dig mer bekväm i relation med din tillvaro. Vi har sett att, när elever har möjlighet att visa sin talang och sina idéer för andra blir de stoltare, säkrare och har bättre självförtroende säger Paco Gil, kursansvarig Bild och Form-programmet


En av eleverna som deltagit i projeket är Tekla, 15 år från Hammarby Höjden.

Jag började i Fryshusets Grundskola i 7an och har snart gått här i tre år. Det har varit tre år av lycka, sorg, stress och glädje. Stunder man vill minnas. Stunder man vill glömma, och allting däremellan. Som person har jag utvecklats väldigt mycket sen jag började i den här skolan och jag har fått mod att fortsätta utvecklas och bli en person som jag är nöjd över att vara. Innan jag började i Fryshuset så trodde jag inte att jag skulle kunna bli något inom konst värden, och vad räknas ens som konst? Jag ville i alla fall göra något nytt och annorlunda, hela mitt liv hade jag bara följt strömmen och jag ville komma bort från det. Jag började på frysen mest för att jag visste att det fanns och det låg nära mitt hus. Det verkade som en bra skola helt enkelt. Jag förstod inte då vilka möjligheter som faktiskt finns bara man vågar ta dem.

I 8:an sålde jag mitt första konstverk och allt blev plötsligt verkligt. Att sälja sina målningar är något som jag tycker representerar de stora konstnärerna och att Fryshuset ger eleverna sådana möjligheter är det som skiljer den här skolan från andra. Har man en idé kommer lärarna inte stoppa en utan mer hjälpa till med att göra den verklig. Till exempel fick jag och två andra tjejer möjligheten att spraya på en vägg. Det var en ny upplevelse och processen var väldigt rolig.

 

Niornas arbeten har i slutet av terminen samlats till en bok som fick namnet “Smygkonst”. Eleverna fick tillsammans utforma boken med foton och texter från projekten. Läs elevernas berättelser i boken här!