29 Maj - Nyhet

One planet – ungdomsdrivna events för planeten

Den 25 mars var det Earth Hour. På flera platser runt om i Sverige arrangerades ungdomsdrivna event med initiativ från WWF's ungdomsråd (WWF Sweden Youth). Tre av platserna var bland annat i Malmö, Ljungby i Småland samt i stockholmsförorten Husby. Under kvällen arrangerades allt från inspirationsföreläsningar, livestream, workshop till middag och mingel.

Initiativet startades genom WWF’s ungdomsråd som varje år ansvarar för att genomföra en ungdomsdriven kampanj.

Eftersom Earth Hour är världens största klimatmanifestation tänkte vi att det var smart att hänga på det här initiativet. Unikt för Ungdomsrådet och WWF Sweden Youth är att vi arbetar extra mycket med mångfald och vi vill visa att hållbarhetsfrågan är något som alla kan äga och arbeta med säger Sissa Pagels, WWF’s ungdomsråd och grundare av Young Innovation HUB

  

Under kvällen så gjordes även en livestream med några av Sveriges största Youtubers, Sabina Deciree, Almushi och Liban som gjorde olika challenges, nedräkning och snackade med Earth Hour-eventen i Ljungby och i Husby. Thomas Sekelius en annan Youtuber var även med och marknadsförde eventet.

Unga fick skicka in videohälsningar som sändes under livestreamingen. Med livestreamingen ville vi även här visa på mångfald och tillgängliggöra evenemanget för alla unga runt om i Sverige säger Sissa.

Syftet med eventen var också att öka medvetenheten om klimatförändringar och dess konsekvenser för oss människor och vår planet samt skapa lokalt intresse för fortsatta aktiviteter. Ett viktigt fokus var på unga och möjligheten för unga att själva kunna påverka.

Eventen under kvällen var skapade av unga, för unga. Young Innovation HUB coachade personer från tio olika städer i Sverige samt från tre andra länder, Madagascar, Moçambique och Italien som alla genom coachningen fick lära sig att gå från idé till handling.

Eventsen visade hur man som ung kan engagera sig på olika sätt för en hållbar planet säger Sissa


Zahra Abdulla, arrangör för One Planet, One Västerort, One You i intervju med P5 Sthlm
Lyssna på intervjun här!

Läs mer om de ungdomsdrivna engagemangen här:

One Planet, One Ljungby, One You
One Planet, One Västerort, One You
One Planet, One Malmö, One You
One Planet, One Hässleholm, One You