20 Mar - Nyhet

FemFight 2.0 kämpar för ett jämställt samhälle

FemFight är ett initiativ som startades av Minna Höggren som tillsammans med några vänner bestämde sig för att träffas och prata om vad unga kan göra, detta efter de våldtäkter som skedde under Bråvallafestivalen 2016.

– Femfights syfte har från hela början varit att kämpa för ett mer rättvist och mindre sexistiskt samhälle. Normalisera samtal om jämnställdhet, sex och samlevnad säger Liam Petersson, pressansvarig på Femfight.

 

De bestämde sig för att göra egna aktiviteter för att skapa förändring. Idag har FemFight en aktivitetsgrupp med ca 100 medlemmar som alla får information om träffar och aktiviteter. Under våren kommer FemFight att fokusera på ungdomsnack i skolor där de kommer träffa unga och prata om sådant som de annars kanske bara pratar om med sina närmaste vänner.

– Vi hoppas kunna sätta ett frö i människorna vi pratar med och att det leder till ett bättre samhälle.

Utöver att prata med unga kommer FemFight även att ha feministkvällar där fokus kommer vara allt från planering inför events, mindre samtalsgrupper, inbjudna gäster etc.

FemFight1 Femfight3

En annan del av FemFights arbete är kampanjen #mfmottafs som går ut på att uppmärksamma sexuella trakasserier som sker i publikhav och på festivaler. De siktar på att även detta år få en plats under Malmöfestivalen där de kan sprida hashtaggen och uppmana till diskussion.

– Under malmöfestivalen 2016 hade vi ett eget “booth” där vi försökte prata med så många människor som möjligt, vi spred även hashtagen #mfmottafs där vi försökte sprida kunskap om och förminska de sexuella trakasserier som tyvärr sker på festivaler.

 

Femfight2 Femfight4

– Drömmen är att i större utsträckning kunna samarbeta med Malmöfestivalen och vårt projekt #mfmottafs. På skolfronten jobbar vi ständigt för att komma ut på grundskolor för att ha ungdomssnack för att uppmärksamma och sprida kunskap om jämställdhet och sexualkunskap. Vi har också inlett ett samarbete med Rädda Barnen och ska delta i deras skolprojekt “Kärleken är Fri”, redan i April ska vi delta i deras projektvecka på Praktiska Gymnasiet säger Liam.

facebook-logo_318-49940 Följ FemFight på Facebook!  Instagram Följ FemFight på Instagram!