5 Dec - Nyhet

En inblick i Adepternas Höstmöte

Den 23 november hölls Adepternas Höstmöte där adepter, komvux studerande, folkhögskoleelever och gymnasieelever var på plats för att möta politiker, näringsliv och mentorer för att inspireras till att ta sig vidare i arbetslivet. Öppet Hus är en ideell förening som öppnar dörrar för unga, företrädesvis med utländsk bakgrund, till arbetsmarknaden. 

Adepternas Höstmöte arrangeras av unga själva i verksamheten som först och främst fick utforma vad programmet skulle innehålla. De kontaktade bland annat politiker och inspiratörer som var på plats under kvällen. Personer som blev inbjudna till eventet var sådana som kunde ge tips och hjälp kring vad en behöver veta för att ta nästa steg i sin karriär.

På plats fanns bland annat representanter från stora företag så som Volvo, Skanska och Göteborgs stad. De unga på plats fick även chansen att ställa frågor till Ann-Sofie Hermansson, kommunalstyrelsens ordförande i Göteborgs kommun under ett “Heta Stolen” moment.

Det bästa med kvällen var att få ställa frågor till Ann-Sofie Hermansson – Adept.

Föreläsarna gav även inspiration till de unga och berättade sina livsberättelser. En adept som kom till Sverige för bara 4 år sedan berättade om sin resa och som nu fått fast jobb som civilingenjör.

öppet_hus_gbg_nov_2016_9 öppet_hus_gbg_nov_16_7

Kvällen bjöd även på stipendieutdelning till två stycken unga från Göteborg som gjort något extra för staden. De som fick ta emot stipendium var Ari Amin & Tina Kamal. Ari har engagerat sig i idrottssammanhang och skapat projektet Street Games som erbjuder gratis prova på idrott för ungdomar i Angered. Något som gett över 3000 st nya medlemmar till idrottsföreningarna runt om i Göteborg.

Jag tror att mötesplatser som den här kommer att leda till ett mindre segregerat samhälle och ett bättre samhällsklimat där både vuxna och unga kan möta varandra fördomsfritt säger Ari Amin, Stipendiat.

Tina har vid sidan om sina juridikstudier varit en ambassadör för Göteborgs Universitet och föreläst om hur viktigt det är att gå klart gymnasiet och vikten av kunskap. Båda stipendiaterna är riktiga inspiratörer och goda förebilder för unga i Göteborg. Stipendierna delades ut av Västra Götalands landshövding.

Att kunna komma hit en kväll och gå här ifrån med flera visitkort till kontakter som kan förmedla jobb och sysselsättning måste ju vara obetalbart säger Tina Kamal Stipendiat.

öppet_hus_gbg_nov_16_6

På plats under kvällen var ca 120 deltagare där majoriteten var unga men även många vuxna som intresserat sig för Öppet Hus verksamhet för att ta reda på hur de själva kan bidra till unga genom mentorskap.

Eventet hölls på Världskulturmuseet och alla deltagarna fick ta del av utställningarna som fanns i museet.

De unga som jobbade på plats fick även med hjälp utav Världskulturmuseets tekniker lära sig grunderna i hur scenteknik och ljud fungerar. Något som var mycket uppskattat.

öppet_hus_gbg_nov_16_1 öppet_hus_gbg_nov_16_2

öppet_hus_gbg_nov_16_3 öppet_hus_gbg_nov_16_8

Eventet blev mycket lyckat och deltagarna på plats var nöjda!

Kvällen kan summeras med några härliga citat:

Vi behöver fler mötesplatser som denna! VG-Regionenens Landshövding.

Jag har fått massor av nya kontakter nu och har hittat en mentor som passat mig. Ungdom.

Jag fick så mycket inspiration och så många nya idéer så nu vill jag direkt hem och skriva. Adept.

Minglet har gett mig jättemånga nya kontakter som vill hjälpa mig med att starta upp mitt företag. Ungdom.

Läs mer om Öppet Hus arbete HÄR!